SE & UPPTÄCK

NYHET! Basta hos oss!

Välkommen att boka vår nybyggda bastu vid Norra Svartsös strand (100 meter från oss) med utsikt över fjärden och solnedgången. Bastun ligger endast 10 meter från stranden så det är enkelt att doppa sig året runt. I förrummet finns en sitthörna, omklädningsdel, dusch och wc. Bastun är eluppvärmd och rymmer max 10 personer. Du behöver inte vara gäst hos oss för att boka bastun. Bastun ligger vid Norra Svartsö ångbåtsbrygga

Löpning, vandring & långfärdsskridskor

Under sommartid passar båtfolk och besökare från grannöar på att träna löpning samtidigt som de bunkrar upp från lanthandeln. Gå på långpromenad längs grusvägar och skogsstigar. Packa med en matsäck eller besök något av de fik och restauranger som sommartid finns på ön. Bada i havet nedanför vandrarhemmet eller i någon av insjöarna. Fina isvintrar kan man åka långfärdsskridskor.

Åk svävare på mellanskärgårdens isar

Under vintern kan du boka en svävarutflykt eller taxitur med svävare till Åsättra brygga på Ljusterö eller t.ex en tur mot ytterskärgården. www.svischair.se

Kultur och konst!

Kulturlivet på Svartsö är högst levande tack vare konstnärer och den idérika hembygdsföreningen. Konserter, föreläsningar, utställningar. Varje år i juli är det kulturvecka i bygdegården på ön. Under den går familjedagen av stapeln och konstnärer ställer ut sina verk. Allt avslutas med hembygdsdagen och den ärofyllda svinrodden.

Cykla på ön

På Svartsö finns mycket att göra. Hyr en 3- växlad cykel i receptionen och ge dig ut på en dagsutflykt. 200:-/dag eller 75:- för en kväll. Längs vägarna passerar ni ängar, insjöar och betande djur. Besök Alsvik där Svartsö lanthandel, café och Svartsö Krog finns. Cykla till Bistro Sågen, kör förbi Skälvik och passera öns skola. Ta en tur till Abborrvass och Söderboudd.

Dagsutflykter till närliggande öar

Från Svartsö passar det bra med dagsturer till t.ex. Ingmarsö, Finnhamn, Grinda, Nässlingen, Husarö och Möja. Varje ö har sin egen karaktär och på de flesta öarna finns restauranger för lunch eller middag. Fråga oss gärna om tips på vilka båtar och tidtabeller som passar ihop.

Vedeldad bastu

Bastun ligger tillsammans med tillhörande sjöstuga och brygga på öns södra sida precis nedanför Bistro Sågen. Här kan privatpersoner, grupper och företag få en stund i ro. Bastun ligger precis vid vattnet och rymmer 8 personer åt gången. Det finns gott om utrymme att bara vara vid trappan och bryggan. I den tillhörande sjöstugan sitter man bekvämt och kan mot beställning få dryck och tilltugg framdukat. Bokas på www.abborrvassbad.se

OM ÖN

Svartsö tillhör Värmdö kommun och ligger cirka 2 distansminuter öster om södra Ljusterö samt strax väster om Ingmarsö. Svartsö ligger i den mellersta delen av Stockholms skärgård och är en av de större öarna i området. Här möter du öppna jordbrukslandskap och under vår och sommar står ängar och dikesrenar i full blom. Ön är cirka 8 km. lång och 2 km. bred. Öns grusvägar är lämpliga för löpning, vandring och cykelturer. Här finns även flakmopeder, 4-hjulingar, ett fåtal bilar och enstaka traktorer. Svartsö har cirka 60 åretruntboende och många deltidsboende. Sedan generationer tillbaka har ön en central och återkommande plats i Skärgårdens och Stockholms historia. Förr i tiden hade öarna och dess invånare olika öknamn som var förknippade med olika djur. Svartsöborna var, och är, stolta grisar. Tecken på det kan man se när man besöker Svartsö krog. Idag har ön  förskola, låg, mellan och högstadieskola. Åretruntöppna Svartsö Lanthandel (Alsvik) är ombud för post, systembolag och apotek. Läkarbåten besöker ön enligt tidtabell och numera finns  återvinningsstation, restauranger och hos oss finns logi med konferensmöjlighet. På sommaren ökar den fasta befolkningen till cirka 1000 genom öns många fritidshus. Vägnätet på Svartsö består av grusvägar samt ett stort antal upptrampade stigar. Ön är lättillgänglig för rullstolsburna och handikappanpassade lokaler och toalett finns hos oss.