SE OCH UPPTÄCKA

I den mellersta delen av Stockholms skärgård ligger Svartsö, en av de största öarna med långa skogiga kuster. Längsmed en landsväg som sträcker sig åt alla väderstreck ser man öppna jordbrukslandskap och skogsområden. Under vår och sommar står ängarna och dikesrenarna i full blomning. I de två stora, klara insjöarna huserar både storlommen och bäver. Rådjuren syns ofta beta och ibland passerar det älg över ön!

Kultur och konst!

Kulturlivet på Svartsö är högst levande tack vare konstnärer och den idérika hembygdsföreningen. Konserter, föreläsningar, utställningar. Varje år i juli är det kulturvecka i bygdegården på ön. Under den går familjedagen av stapeln och konstnärer ställer ut sina verk. Allt avslutas med hembygdsdagen och den ärofyllda svinrodden.

Cykla på ön

På Svartsö finns mycket att göra. Hyr en 3- växlad cykel i receptionen och ge dig ut på en dagsutflykt. 200:-/dag eller 75:- för en kväll. Längs vägarna passerar ni ängar, insjöar och betande djur. Besök Alsvik där Svartsö lanthandel, café och Svartsö Krog finns. Cykla till Bistro Sågen, kör förbi Skälvik och passera öns skola. Ta en tur till Abborrvass och Söderboudd.

Löpning, vandring & långfärdsskridskor

Under sommartid passar båtfolk och besökare från grannöar på att träna löpning samtidigt som de bunkrar upp från lanthandeln. Gå på långpromenad längs grusvägar och skogsstigar. Packa med en matsäck eller besök något av de fik och restauranger som sommartid finns på ön. Bada i havet nedanför vandrarhemmet eller i någon av insjöarna. Fina isvintrar kan man åka långfärdsskridskor.

Vedeldad bastu

Bastun ligger tillsammans med tillhörande sjöstuga och brygga på öns södra sida precis nedanför Bistro Sågen. Här kan privatpersoner, grupper och företag få en stund i ro. Bastun ligger precis vid vattnet och rymmer 8 personer åt gången. Det finns gott om utrymme att bara vara vid trappan och bryggan. I den tillhörande sjöstugan sitter man bekvämt och kan mot beställning få dryck och tilltugg framdukat. Bokas på www.abborrvassbad.se

Åk svävare på mellanskärgårdens isar

Under vintern kan du boka en svävarutflykt eller taxitur med svävare till Åsättra brygga på Ljusterö eller t.ex en tur mot ytterskärgården. www.svischair.se

Dagsutflykter till närliggande öar

Från Svartsö passar det bra med dagsturer till t.ex. Ingmarsö, Finnhamn, Grinda, Nässlingen, Husarö och Möja. Varje ö har sin egen karaktär och på de flesta öarna finns restauranger för lunch eller middag. Fråga oss gärna om tips på vilka båtar och tidtabeller som passar ihop.

Hyr kajak från Norra Stavsudda handel

På Norra Stavsudda söder om Svartsö finns kajakuthyrning, Lanthandel och sjömack. Hyr kajak under en längre period och upptäck mellanskärgården nära vattnet, och kanske med tält, eller ta in på vandrarhem på de olika öarna. Läs mer och boka på N. Stavsudda handels hemsida.

EVENEMANG 2020

Datum EvenemangTidVarBokaÖvrigt
15 februari, 2020Midvinterblot18.00Bistro Sågenboka@oratt.seVi skaldar, frossar och dricker mjöd.
Fredagar fram till första majFredagspub15-22Bistro Sågenboka@oratt.seRejäl husmanskost serveras.
21 mars, 2020LAS VEGAS kväll18.00Bistro Sågenboka@oratt.se"What happens på Sågen Stays på Sågen"
10 april, 2020Långfredag12-22Bistro Sågenboka@oratt.sePåsköppet
11 april, 2020Påskafton12-17Bistro Sågenboka@oratt.sePåsköppet
24 april-28 juni, 2020Svartsö KroghelgöppetSvartsö Krogkontakt@svartsokrog.sehttp://svartsokrog.se/oppettider/
30 april-4 juni, 2020Bistro SågenhelgöppetBistro Sågenboka@oratt.sehttps://www.bistrosagen.se/
30 april, 2020Valborgsmässoafton15-22Bistro Sågenboka@oratt.seValborg
1 maj, 2020Fredag12-22Bistro Sågenboka@oratt.se
2 maj, 2020Lördag12-22Bistro Sågenboka@oratt.se
15-17 maj, 2020Kajakhelg på Svartsöfre-sönSvartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem, Bistro sågen, mellanskärgårdeninfo@svartsonorra.seMer info kommer.
21-23 maj, 2020Kristi himmelsfärd12-22Bistro Sågenboka@oratt.se
29 juni-12 augustiBistro Sågen12-22Bistro Sågenboka@oratt.seSommaröppet
1 juli-15 augustiSvartsö Krog11.30-00Svartsö Krogkontakt@svartsokrog.seSommaröppet
10-12 juli, 2020Kajakhelg på Svartsöfre-sönSvartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem, Bistro Sågen, mellanskärgårdeninfo@svartsonorra.se
Vecka 28Seglarskola(se anslag)Stranden vid hembygdsgårdeninfo@ombord.nu
16 augusti-30 septemberSvartsö KroghelgöppetSvartsö Krogkontakt@svartsokrog.sewww.svartsokrog.se
12 september, 2020Skördefest och vandringens dag på Svartsö13-23Bistro Sågen/Svartsö Krog, Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarheminfo@svartsonorra.seMarknad och lunch vid Bistro Sågen, guidad vandring. Middag på Svartsö Krog.
1-27 september, 2020Bistro SågenhelgöppetBistro Sågenboka@oratt.sewww.bistrosagen.se